Veilige sport

Als bond staan wij voor een veilige sport voor iedereen. Daarom is elke vorm van seksueel misbruik, discriminatie, bedreiging en mishandeling onacceptabel. Heb je hiermee te maken (gehad) in de vechtsport? Neem dan contact op met de speciale vertrouwenscontactpersonen.

Het Handboek aanpak grensoverschrijdend gedrag van de Nederlandse Vechtsportautoriteit helpt sporters, ouders, trainers, sportschoolhouders, officials en andere betrokkenen. Hierin staat hoe je wangedrag voorkomt, en hoe je ermee moet omgaan. Een samenvatting staat hier.

Bij een vertrouwenscontactpersoon kan je grensoverschrijdend gedrag melden. Als je niet bij een trainer of sportschoolhouder terecht kan of wil, mail of bel dan een van de mensen die op deze pagina worden genoemd.

Hij of zij luistert naar jouw verhaal. Hij of zij bespreekt samen met jou wat de best mogelijke aanpak is.

Een melding van grensoverschrijdend gedrag wordt altijd in vertrouwelijkheid gedaan. Maar vertrouwelijkheid betekent niet hetzelfde als geheimhouding. Vertrouwelijkheid betekent dat een melding nooit zomaar met iemand mag worden gedeeld. Concrete meldingen van verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals aanranding of verkrachting, moeten wel worden gemeld. Hiervoor neemt de vertrouwenscontactpersoon contact op met het Centrum Veilige Sport Nederland.

Samen met het NOC*NSF zijn inmiddels zo’n 25 vertrouwenscontactpersonen opgeleid voor de vechtsport.

De Nederlandse Vechtsportautoriteit coördineert het werk van vertrouwenscontactpersonen voor de vechtsportsector. Vanuit de VA zijn de eerste aanspreekpunten:

Saskia van Rijswijk: saskia@vechtsportautoriteit.nl of 06-53270091

Als psycholoog, hypnotherapeut en in mijn werkgebied als personeelsconsulent, adviseur en mental coach, kom ik regelmatig in aanraking met situaties waarin sprake kan zijn van grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook.

Het is dan belangrijk om te zorgen voor de juiste ondersteuning, zodat degene die dit ervaart, er in een vertrouwde omgeving melding van kan maken. Uiteindelijk streven we ernaar dat dit soort gedrag niet meer voorkomt. Als je in de knel zit is het soms best moeilijk om te weten waar je aan moet kloppen. Als vertrouwenscontactpersoon ben ik opgeleid en heb ik de ervaring om de situatie in kaart te brengen. Ik heb zelf langere tijd in de vechtsport wereld meegelopen, als sporter, internationaal jurylid en als lid van een wedstrijd team en ken de situaties en uitdagingen rond trainingen en wedstrijden. Ik heb ook nog professioneel gedanst en in films gespeeld, werelden waarin prestatiedrang soms ook leidt tot gespannen situaties.

De verhouding die je hebt met je trainer en andere sporters of mensen in een team moet gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen en respect. Zodra dit niet meer vanzelfsprekend is, ontstaat een ongezonde situatie. Dat betekent dat er ook een groot grijs gebied is. Dat maakt het soms moeilijk te bepalen of iets wel of niet oké is. Ging iemand anders over jouw grens? Ben je bang dat je zelf ergens te ver in bent gegaan? Voelde je je onveilig? Ook als je daar vragen over hebt, kun je bij mij terecht. Bel mij en spreek iets in, ik bel zo snel mogelijk terug en zal eerst vragen of het uitkomt om wat vertrouwelijk te kunnen bespreken. Een whatsapp sturen is ook altijd goed. Zet er maar bij dat het een vraag is voor de vertrouwenscontactpersoon van de Vechtsportautoriteit.

Richard van Asdonck: asdonck@xs4all.nl of 06-55130656

‘Al sinds de jaren ’70 ben ik actief in de vechtsport. Ik heb zelf wedstrijden gevochten. Ook ben ik al heel lang zelf trainer en ik heb tientallen trainers opgeleid. Ik weet welke situaties zich kunnen voordoen, bijvoorbeeld tussen een sporter en een trainer, of tussen sporters onderling. Ik weet ook waar de grenzen liggen tussen normaal en niet normaal.

Sinds 1980 ben ik docent Fysieke en Mentale Weerbaarheid bij Veiligheid en Justitie. Hierdoor ben ik veel bezig met het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. Wanneer gaat iemand te ver? Wanneer is er sprake van intimidatie? Wanneer is er een gezonde band tussen mensen, bijvoorbeeld ene trainer en een sporter, en wanneer ontstaat een ongezonde relatie? Dat zijn best moeilijke zaken. Vooral als je er in je eigen leven mee te maken krijgt.

Als vertrouwenscontactpersoon help ik mensen met het antwoord vinden op zulke vragen. Als je zelf te maken hebt met misbruik, intimidatie of andere vormen van onacceptabel gedrag, neem dan vooral contact met ons op. Ook als je twijfels hebt. Of als je ziet dat iemand anders in de knel zit, en je wilt advies. We denken graag met je mee. Als het nodig is, kunnen we verder helpen naar de juiste hulp.’

Julian Huijsse: julian@vechtsportautoriteit.nl

‘Ik vind dat jonge mensen die in de knel zitten ook met een jonger persoon moeten kunnen praten. Daarom heb ik mij als twintiger aangemeld als vertrouwenscontactpersoon. Soms is het een extra drempel als je met iemand moet praten die veel ouder is dan jijzelf. Die heeft een heel andere belevingswereld.

Vechtsport klinkt rauw, maar juist in de vechtsport stellen mensen zich kwetsbaar op. Ze laten zich aanraken, ze onderwerpen zich aan mensen met meer kracht en vaardigheden. Dat kan alleen in een situatie waarin iedereen elkaar respecteert en ook elkaars grenzen respecteert. Daarom vind ik het belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen aan een veilige sport.

Als vertrouwenscontactpersoon zijn wij er voor iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. Voor slachtoffers, voor getuigen, maar ook voor mensen die bang zijn dat ze zelf een grens hebben overschreden. Wij luisteren naar je verhaal en kunnen je verder helpen naar professionele ondersteuning die past bij jou behoefte. Ook als je twijfels hebt of vragen: neem gerust contact op.’